Samlingslokalen Wattrangsborg invigdes 2001. Huset är ritat av Ulf Zettersten och kunde byggas under 90-talets slut tack vare ett generöst arv efter Carl-Axel Wattrang. Här kan ni läsa historien om Carl-Axel och bakgrunden till Wattrangsborg.

Carl-Axel Wattrang
Mellan 1674 och 1995, dvs i mer än 320 år var Jacobsbergs Säteri i släkten Wattrangs ägo. Flera släktmedlemmar har under århundradenas lopp spelat framträdande roller inte bara i Björnlunda socken med omnejd utan även i hela riket, främst som höga officerare och hovmän.
Carl-Axel Wattrang, född 1916, tillträdde godset Jacobsberg 1938 knappt två år efter det att hans företrädare och farbror, Carl Wattrang, avled. Carl-Axel var således bara 22 år när han tog över. I Björnlunda hembygdsförenings krönika nr 10 finns hans anteckningar nedtecknade i december 1992. Så här berättar han om hur det var på Jacobsberg vid hans tillträde. ”Arbetsstyrkan bestod av 16 personer, varav 2 s k eftermjölkerskor, Döva Augusta och Mjölk-Anna. De levande inventarier jag köpte av min farbror Carls dödsbo bestod av 15 hästar och 75 nötkreatur. Något motordrivet redskap fanns inte vid mitt tillträde med undantag av en s k lokomobil, ett monster med hög skorsten, 8 meter lång som vägde 6-7 ton, ”men jag använde den aldrig”.
Carl-Axel avled den 11 september 1994. I testamentet var bestämt att huvuddelen av kvarlåtenskapen skulle försäljas och tillfalla en fond, kallad ”Jacobsbergs fond”. ”Fondens huvudändamål var att bekosta uppförande av en en samlingslokal i Björnlunda att utnyttjas för mötesverksamhet m.m. för föreningar, sammanslutningar och privatpersoner.” – ”Fonden skall förvaltas och företrädas av en styrelse med 4 ledamöter, bestående av kommunalnämndens ordförande, samt ledamöter utsedda av envar Björnlunda församling, Björnlunda Hembygdsförening och Björnlunda idrottsförening. Kommunalnämndens ordförande skall vara ordförande i styrelsen och äga utslagsröst vid lika röstetal vid styrelsebeslut”.
Efter en del komplikationer i samband med arvsskiftet kunde fondstyrelsen börja planera för byggandet av samlingslokalen. Carl-Axel ville att samlingslokalen i första hand skulle placeras på Björnlunda hembygdsförenings mark. Eftersom det redan är ganska fullt med hus vid hembygdsgården såg sig styrelsen om efter andra byggplatser. Korsbacken, Idrottsplatsen, Sjöliden och åkern öster om Hembygdsgården var på tal, men det var den så kallade Trekanten som valdes ut till byggplats.
Byggnaden
Huset är ritat av arkitekten Ulf Zettersten. Han berättar själv om sin byggnad. ”Den nya samlingslokalen i Björnlunda är inte vilket vanligt hus som helst. Byggnadens tillkomst är ju unik tack vare den storartade gåvan från Carl-Axel Wattrang och genom de många ideella arbetsinsatserna som enskilda Björnlundabor ställt upp med. Det gemensamma för alla dessa är den framsynta viljan att skapa en mötesplats för fest och allvar, ett allaktivitetshus till glädje för alla Björnlundabor. Med denna bakgrund har det känts riktigt att huset skulle få en egen karaktär som vill vara engagerande, inspirerande och festlig. Byggnadsgestaltningen tar på sätt och vis sin utgångspunkt i gamla tiders dansrotunda – en plats som som står för förväntan, fest, möten och glädje. Byggnaden har också fått en friare geometri än vad som är vanligt i ett försök att spegla den dynamiska idén bakom huset.”.
Namnet på samlingslokalen har tagits fram genom en tävling med deltagande från många björnlundabor.
Els-Britt Anderssons förslag ”Wattrangsborg” segrade.